Nutricionistja Asako Miyashita, e rritur në Japoni, ku e kanë mësuar që në moshë të re ta shohë ushqimin si ilaç, ka treguar 5 ushqimet që konsumojnë më së shumti japonezët, njerëzit më jetëgjatë në botëa
“Gjyshja ime është 92 vjeçe dhe ajo gjithashtu mendon se sekreti i jetëgjatësisë është ushqimi i duhur”a
Japonia është shtëpia e disa prej njerëzve më jetëgjatë në botëa Tani ka 90a526 njëqindvjeçarë, ose njerëz të moshës 100 vjeç e larta Kjo është më shumë se pesëfishi i shumës dy dekada më parë, sipas një raporti të vitit 2022 nga Ministria e Shëndetësisë, Punës dhe Mirëqenies në Japonia
Dhe ishulli i vogël japonez, i largët, Okinawa, është veçuar si me përqendrimin më të lartë të njëqindvjeçarëve në botëa
Si një nutricioniste që ndjek një dietë tradicionale japoneze, këtu janë pesë ushqime që Miyashita sugjeron për të gjithëa
Patate të ëmbla japoneze
Me origjinë nga Okinawa, këto patate të ëmbla ngjyrë vjollcë (të quajtura “imo” në japonisht) shpesh hahen si pjatë kryesore ose ëmbëlsirëa
Ato janë të pasura me karbohidrate të shëndetshme dhe antocianina, një grup antioksidantësh që gjenden në perimet e kuqe dhe vjollcë që përmbajnë veti kundër plakjesa
Studimet kanë treguar gjithashtu se ato mund të ndihmojnë në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskularea
Supë Miso
Dieta japoneze përmban një sërë pjatash që kanë në përbërje ushqime të fermentuara, dhe supa miso është e njohur mjaft në Japonia Miso është një pastë e bërë nga soja dhe drithëra të fermentuaraa
Probiotikët dhe bakteret e gjalla në ushqimet e fermentuara mund të ndihmojnë në balancimin e shëndetit të zorrëve dhe në rritjen e sistemit imunitara
Rrepa
Perimet me rrënjë janë të njohura në gatimin japonez dhe ofrojnë një mori përfitimesh unike shëndetësorea
Rrepat Daikon ndihmojnë në parandalimin e ftohjes dhe rritjen e sistemit imunitara Një rrepë përmban 124% të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës Ca
Perime të tjera me rrënjë të shëndetshme përfshijnë karotat, panxharin, majdanozin dhe rrepata
Algat e detit
Algat e detit janë të pasura me minerale të rëndësishme si hekuri, kalciumi dhe magnezia
Ngrënia e tyre çdo ditë ndihmon në shtimin e fibrave në dietëa Marrja adekuate e fibrave është shoqëruar me ulje të rrezikut të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, hipertensionit dhe diabetit të tipit 2a
Algat e detit përmbajnë gjithashtu antioksidantë si fukoksantinë dhe fucoidan, të cilat të dyja kanë veti anti-inflamatore, kundër plakjes dhe kundër kancerita
Peshku
Gjithmonë duhet të përfshihen disa proteina në dietën e përditshme, veçanërisht salmoni dhe tonia Yndyrnat omega-3 në peshk mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, uljen e triglicerideve dhe lehtësimin e inflamacionita
oaj/dita
The post 5 ushqime që japonezët (njerëzit më jetëgjatë në botë) hanë çdo ditë appeared first on Gazeta Ditaa