Nëse i kërkoni dikujt t’ju përshkruajë akulloren, ka shumë pak gjasa që “e shëndetshme” të hyjë në përshkrim- përveç nëse pyet një 10-vjeçara Sipas departamentit të ushqimit të Harvardit, ëmbëlsira e ngrirë ka përfitime shëndetësorea Në vitin 2018, një student i doktoraturës në Harvard, i quajtur Andres Ardisson Korat, u çua në një përfundim të çuditshëm gjatë një prej studimeve të tij: për ata me diabet, ngrënia e një kupe akullore në ditë shoqërohej me një rrezik më të ulët të problemeve të zemrës, raporton ‘The Atlantic’a Zbulimi i pengoi studiuesit e Harvardita Nuk kishte kuptima Si mund të jepte rezultate të tilla një trajtim me sheqer?!
“Ka pak shpjegime biologjike të besueshme për këto rezultate”, shkroi Ardisson Korat në tezën e tij të gjetjes së tij “të papritur”a Shkencëtarët janë ende të hutuar nga gjetjet e Ardisson Korat – ato kundërshtuan të gjithë logjikëna “Unë ende sot e kësaj dite nuk kam një përgjigje për të”, tha për ‘The Atlantic’, Mark Aa Pereira, një epidemiolog në Universitetin e Minesotësa Ekipi ushqimor i Harvardit vazhdoi kërkimin e tij për përgjigjea Gjatë harkut prej disa vitesh, studiuesit hodhën një vështrim në studimet e mëparshme, morën parasysh hipoteza të reja dhe kryen dhjetëra testea Studimi i Ardisson Korat nuk ishte i pari që dha rezultate të tillaa Gjatë viteve 1980, studiuesit e Harvardit filluan të mbledhin “pyetësorë të frekuencës së ushqimit” dhe të dhëna mjekësore nga mijëra punonjës të kujdesit shëndetësora Studimi i parë vëzhgues i universitetit për diabetin e tipit 2 dhe ditarin doli në vitin 2005 – ai u bazua në të dhënat e mbledhura midis viteve 1986 dhe 1998a Studiuesit pohuan se konsumi më i lartë i qumështit me pak yndyrë lidhej me një rrezik më të ulët të diabetita
“Reduktimi i rrezikut ishte pothuajse ekskluzivisht i lidhur me ushqimet e qumështit me pak yndyrë ose pa yndyrë”, shpjegoi një buletin lajmesh i Harvardit, për ‘The Atlantic’a Sipas rezultateve, meshkujt që konsumonin dy ose më shumë racione qumësht të skremuar, ose me pak yndyrë në ditë, përjetuan një rrezik 22% më të ulët të diabetita Burrat që hanin dy ose më shumë racione akullore në javë kishin të njëjtat rezultate, sipas studimita Teoria madje është mbështetur nga “prova të botës reale”a Anthony Howard-Crow, një YouTuber dhe trajner në internet, humbi 32 kilogramë dhe pa përmirësime në punën e tij të gjakut, pasi konsumoi vetëm akullore dhe suplemente proteinash për 100 ditëa Por procesi nuk ishte i këndshëma
“Kjo dietë ishte, pa dyshim, aventura më e mjerë e dietës që kam nisur ndonjëherë”, tha Howard-Crow për Men’s Healtha Ndërsa rezultatet vazhdojnë të hutojnë studiuesit, asgjë nuk e ka vërtetuar atë të gabuara
The post Studimi i Harvardit: Të hash akullore ka përfitime shëndetësore, edhe për ata me diabet! appeared first on Gazeta Ditaa